Externe

BILANȚUL CUTREMURULUI DIN INDONEZIA CREȘTE DRAMATIC: Sunt peste 1.200 de morți

luni , 1 oct 2018, ora 19:01       de www.digi24.ro       Externe

Bilanţul victimelor cutremurului urmat de un tsunami care a afectat Insula indoneziană Sulawesi a crescut la peste 1200 de morţi duminică. Supraviețuitorii se confruntă acum cu un alt coșmar: nu au apă, hrană, mulți dintre ei nu mai știu nimic despre membrii familiilor lor, iar magazinele de pe insulă sunt jefuite, contribuind la starea de haos general care s-a instalat. 


ACTUALIZARE 18:50 Bilanţ devastator al cutremurului urmat de tsunami din Indonezia. 1.200 de oameni au murit, 500 sunt răniţi şi mulţi alţii sunt daţi dispăruţi. La aproape 48 de ore după ce valul seismic de 6 metri a lovit insula, indonezienii încă mai caută victimele sub dărâmături. Nici până la această oră, autorităţile nu ştiu amploarea pagubelor.

ACTUALIZARE 09:50 Bilanțul cutremurului urmat de tsunami în Indonezia a urcat la „cel puțin” 832 de morți, anunță echipajele de căutare și salvare citate de AFP și BBC .

”Este foarte dur”, declară pentru AFP Risa Kusuma, o mamă în vârstă de 35 de ani, care-şi leagănă băieţelul, cu febră, într-un centru pentru refugiaţi în oraşul Palu. ”Ambulanţa aduce noi corpuri în fiecare minut”, ”nu e multă apă, iar magazinele sunt jefuite peste tot”.

Ultimul bilanţ, de 420 de morţi, furnizat de către un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor, citat de agenţia Antara, ar putea să crească, în contextul în care apar informaţii puţin câte puţin din zona afectată vineri de un cutremur de magnitudinea 7,5 iar apoi de un tsunami.

Alte 540 de persoane au fost grav rănite, potrivit agenţiei de presă.

Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, o aglomeraţie de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi ONG-urile sunt îngrijorate însă de situaţia în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă.

Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.

Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.

Am reuşit să scoatem o femeie în viaţă din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de salvare. ”Şi am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”.

Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival p o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami. 

Citește mai mult pe www.digi24.ro

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM