Cultura

LUMEA ARTISTICĂ ÎN DOLIU: A murit taragotistul Dumitru Fărcaș

marti , 7 aug 2018, ora 12:36       de Oana Dulf       Cultura

 Lumea muzicii populare este în doliu. A pierdut un interpret cu un palmares memorabil. Membrul fondator al Ansamblului Maramureșul, azi Ansamblul Folcloric Național Transilvania, maestrul Dumitru Fărcaș, a decedat la vârsta de 80 de ani. Îndrăgitul taragotist a făcut infarct. 


Legenda taragotului, Dumitru Fărcaș, s-a stins din viață în noaptea de luni spre marți, la un spital din Cluj-Napoca. În 12 mai a împlinit vârsta de 80 de ani. Dumitru Fărcaș a făcut parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. S-a familiarizat cu instrumentul și s-a înscris la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi. Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu sau Iosif Milu. După absolvirea academiei clujene, a învățat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului Maramureșul din Baia Mare, azi Ansamblul Folcloric Național Transilvania. 

”Moroșeni mă ascultați, așa ne vorbea maestrul Dumitru Fărcaș! Cuvintele nu pot cuprinde recunoștința noastră veșnică, a maramureșenilor, pentru cât ne-a dăruit acest mare român, Dumitru Fărcaș! Maestre, nu vă vom uita niciodată! Condoleanțe familiei îndoliate, doamnei Elena și fiicei Andreea! Bunul Dumnezeu să-l așeze în lumea celor drepți!”, transmite directorul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dăncuș. 

În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale. Dumitru Fărcaș era și consultant artistic al Casei de Cultură a Studenților din Cluj. Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. A fost președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor. La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În acest an, și Consiliul Județean Maramureș i-a conferit titlul de ”Cetățean de onoare”. 

”Județul Maramureș este în doliu prin plecarea la cele veșnice a maestrului Dumitru Fărcaș, cel care a făcut din taragot regele instrumentelor tradiționale. Cu profundă tristețe am primit vestea că, începând de azi, maestrul Dumitru Fărcaș a plecat să își găsească liniștea într-o lume mai bună, unde am convingerea că va continua să cânte printre îngeri. Am pierdut un reprezentant de bază al Maramureșului tocmai în anul în care Consiliul Județean i-a conferit titlul de ”Cetățean de onoare”, titlu ce a reprezentat un act de recunoştinţă arătat unui om care aproape întreaga sa viaţă a militat pentru cultura, arta şi muzica specifică Maramureşului, dar şi pentru promovarea folclorului românesc în ţară şi străinătate. De menţionat este faptul că celebrul generic al Tezaurului Folcloric, emisiunea etalon a televiziunii naţionale, a fost semnat şi interpretat de Dumitru Fărcaş. 

Răsplata ce se cuvine pentru faptele de excepţie ale acestor personalităţi eminente ale judeţului nostru este întotdeauna prea mică în raport cu însemnătatea lor. Pentru întreaga viaţă pusă în slujba culturii şi a artei muzicale maramureşene, pentru toată munca şi străduinţa depuse în cinstea folclorului românesc îi aducem un ultim și pios omagiu maestrului Dumitru Fărcaș și îi deplângem plecarea, alături de familia îndoliată. Rămas bun și drum lin între îngeri, maestre!”, a transmis și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. 

De asemenea, președintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Dumitru Fărcaș, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Ordinul Național "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră, dar și pentru contribuția pe care a adus-o culturii. Taragotistul Dumitru Fărcaș s-a născut în comuna maramureșeană Groși, dar s-a stabilit, de zeci de ani, în Cluj-Napoca. Dumnezeu să îl odihnească! 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM