MM Anului

The player will show in this paragraph

NOMINALIZĂRI MARAMUREȘEANUL ANULUI: Actrița sigheteană Lavinia Pop Coman, din filmul ”Vreu”

luni , 20 feb 2017, ora 17:46       de Narcisa Chișiu       MM Anului

 Actrița Lavinia Pop Coman a fost nominalizată la Maramureșeanul Anului 2016 pentru prestația în scurtmetrajul ”Vreu”, filmat integral în Maramureș. Filmul a cucerit aprecierile juriilor la festivaluri de gen din țară și din străinătate. Lavinia s-a născut la Sighetu Marmației. Absolventă a Facultății de Teatru și Artele Spectacolului, colaborează azi cu Teatrul Bulandra din București și desfășoara multe alte proiecte artistice, unele dedicate copiilor.


”Momentan sunt colaborator la Teatrul Bulandra din București, am mai jucat la Deva și în Târgoviște și la teatre independente, sunt acum un freelancer. Organizez mai mult spectacole de teatru de păpuși, joc la evenimente pentru copii, la petreceri, particip la zile de naștere sau pur și simplu fac spectacole pentru copii în cofetării sau spații de joacă. Prima dată am făcut o facultate de psihologie, abia apoi m-am hotărât să dau la teatru.  Am simțit că vreau să fac asta, nu știam dacă am talent, dar am simțit că asta îmi doresc”, povestește Lavinia.

Povestea filmului ”Vreu”este despre o fată de la țară îndrăgostită de un fecior din sat. Filmul a avut ca pretext promovarea frumuseților Țării Maramureșului, a cadrului natural, a obiceiurilor și tradițiilor.  Ideea filmului s-a născut în urma unei colaborări între Lavinia și regizorului Bogdan Fanariu. 

”Cu Bogdan Fanariu am fost colegi de facultate, el a studiat apoi regia la Londra, iar eu, după o vacanță de trei luni în Grecia, am știut că vreau să fac un film la mine, în Maramureș. Așa e atunci când ești plecat departe de casă, ți se face dor și te apropie mai mult de locurile dragi și vrei să faci ceva acolo, în locurile natale”, spune Lavinia.

Ideea filmului a pornit de la întrebarea ”ce vreau?”. Scenariul scris de Lavinia Pop vorbește despre iubire, despre o fată de la țară, îndrăgostită de cineva din sat, care iubește însă pe altcineva. Scenariul este inspirat din folclorul local.

”Fiecare om și-a pus întrebarea ce vrem să facem cu adevărat în viață, nu ne lăsăm în voia destinului, ci vrem foarte mult ca noi să ne facem voia noastră. Fata din film vroia foarte mult să se căsătorească, părinții, familia ei își doreau asta foarte mult. Atunci când a văzut că băiatul nu a ales-o pe ea la jocul satului, a mers la baba satului, un fel de vrăjitoare socotită, care i-a spus că-l va face ea să o aleagă pe fată, împotriva voinței lui. Ideea filmului e că trebuie să găsești înțelepciunea să nu forțezi norocul în viață”, spune Lavinia. 

Filmările pentru „Vreu” au fost realizate în Sighetu Marmaţiei, dar şi în satele din apropiere. În scurtmetraj apare şi „Jocul satului” din Călineşti, prin mijlocirea artistei Măriuca Verdeș. Un rol important în realizarea filmului l-a avut şi ceteraşul Vasile Rus, care a asigurat 60% din muzica ce se regăseşte în scurtmetraj. Toate ingredientele au contribuit la succesul filmului, care a cucerit mai multe premii. 

Filmul lansat în vara anului trecut are deja în palmares premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul internaţional de scurtmetraje, producţii independente, care s-a derulat simultan în Bucureşti şi în Braşov. Producţia a mai câştigat premiul pentru eseu la SimFest Film din Târgu Mureş, precum şi premiul juriului la un festival din Albania. Proiectele artistice ale actriței Lavinia Coman legate de Maramureș nu se opresc aici. Tot împreună cu regizorul Bogdan Fanariu, Lavinia va turna o peliculă de lung metraj, ”Harap Alb”, tot pe meleaguri maramureșene.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM