MM Anului

NOMINALIZĂRI MARAMUREȘEANUL ANULUI: Ioan Dunca, scriitor la 92 de ani

joi , 16 feb 2017, ora 17:15       de Ionița Ilieș       MM Anului

 Pasiunea nu are vârstă. A dovedit-o scriitorul budeștean Ioan Dunca, un om simplu de la țară care la 92 de ani și-a lansat cea de-a doua carte. Ioan Dunca nu este un om de cultură în termenii clasici și nici nu a dus o viață de „domn”. Este un maramureșean care s-a născut cu pasiunea pentru scris, iar condiția sa nu l-a împiedicat să fie demn de apreciere și respect. La cei 92 de ani ai săi și-a lansat în 2016 cartea intitulată „O poveste frumoasă despre construcția Bisericii noi din Budești”, în care scrie despre etapele construirii lăcașului de cult, cu bune și rele, cu fiecare om care a contribuit la ridicarea bisericii și cu eforturile depuse de fiecare. Pentru această realizare a unui om simplu ajuns la o vârstă înaintată, Ioan Dunca a fost nominalizat pentru titlul de Maramureșeanul Anului 2016, în cadrul campaniei cu numărul 4 demarată de trustul de presă TV Sighet, Sighet FM și MaraMedia.ro.


 „Mi-a venit ideea încă de când am început lucrările bisericii. Am crezut că e bine să se știe cine a lucrat, cine a făcut, ca nu cumva cei care vin după noi să creadă că a picat din cer. Am scris-o pe un caiet de 200 de pagini. După ce au fost scrise notițele am scris-o într-o iarnă, cam 2-3 luni. Nu mi-a fost greu să o scriu. Am scris și când am umblat la școală, că atunci erau mobilizări. Am făcut 7 clase, că atunci atâta s-a făcut. În anul 1940 s-a cedat Ardealul de Nord, iar în 3 septembrie au venit maghiarii. Am citit cărți și mi-a plăcut să citesc, mi-a plăcut să scriu”, povestește Ioan Dunca. 

Cu câțiva ani în urmă, Ioan Dunca a mai scris un volum, de data aceasta unul de poezie. Acesta povestește cu entuziasm că a avut această înclinație pentru scris încă din tinerețe. Ioan Dunca spune că nu i-a fost greu niciodată să așeze pe hârtie cuvinte frumoase și că a face rime nu a constituit niciodată o problemă pentru el. Credința în Dumnezeu a fost sursa lui de inspirație, iar de aici totul a venit de la sine. O nouă carte scrisă de el așteaptă deja să fie tipărită.

 „Pentru mine era foarte usor a face o poezie. Atâta îmi trebuia, ideea. Am fost în spital înainte de `80, ș-apoi acolo am scris poezii. Am avut un caiet, am luat Biblia și am scris toate Evangheliile de peste an în versuri. Cartea e scrisă la calculator deja, a scris-o băiatul meu, Petrică, mai trebuie să o dăm la tipografie, să găsim numai bani”, a mai precizat Ioan Dunca.

Ioan s-a născut într-o familie cu 6 copii, trei fete și trei băieți, fiind cel de-al patrulea copil. S-a căsătorit la 27 de ani și are un singur urmaș, care este profesor universitar. A fost gestionar în industria comerțului și povestește cu nostalgie despre cum a început această meserie.

 „Care cum era gestionar, înainte de a fi eu, lucra 2-3 ani și după aia ori ajungea în pușcărie, ori avea de plătit. Au venit odată primarul de pe vremea aceea la mine, șeful de post și președintele cooperativei. Era în iunie, tocmai terminasem o claie de fân și am venit acasă. N-am știut pentru ce au venit și mi-au spus, dar le-am zis că nu mă duc să lucrez ca gestionar că mă tem pentru că toți au lipsă, toți au probleme și nu vreau să ajung la pușcărie. Președintele cooperativei mi-a zis „Măi Ioane, dacă nu pui, nu crește, nu iei, nu scade”. Inițial am zis că mă duc pe o lună de zile, o să-mi faceți inventar și dacă o să am lipsă o să plătesc și mă duc acasă. Am stat o lună, mi-a făcut inventar și am avut în plus 60 de bani și am zis că mai stau o lună. Am stat 30 de ani”, spune bărbatul.

După cei 30 de ani ca gestionar, Ioan Dunca a ieșit la pensie și a continuat să se implice în viața comunității fiind corator la biserica despre care a scris și cartea. Acum, la bătrânețe, trăiește împreună cu soția sa într-o casă modestă din comuna Budești. Mai scrie, mai muncește prin gospodărie și cu asta își ocupă timpul. Nu regretă nimic din cei 92 de ani și recunoaște că a făcut destule lucruri bune la viața sa. Este mândru de realizările sale și la fel sunt și cei care îl cunosc.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii
Dunca Daniela
duminica , 19 feb 2017, ora 23:52
Talentul de mare scriitor al poetului țaran Ioan Dunca a fost recunoscut de intelectuali din Maramureș, din tara sau din afara tării. Aceasta deoarece ușa casei sale a fost întotdeauna deschisă oamenilor de cultura. La fiecare întâlnire sau vizita, poetul citea poeme, legende, însemnări, care uimeau si încântau pe toată lumea. Vocea înțeleptului se aude prin scrierile sale atât de frumoase si inspirate! Ii urez multă sănătate si forța pentru a mai scrie si publica si alte cărți!
TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM