MM Anului

NOMINALIZĂRI MARAMUREȘEANUL ANULUI: Nicolai Tand și Adrian Hădean, doi artiști ai bucătăriei

joi , 23 feb 2017, ora 16:56       de Dana Berci       MM Anului

 Bucătarii Nicolai Tand și Adrian Hădean se regăsesc printre cei nominalizați în campania Maramureșeanul anului 2016. Aflat în vizită în județ pentru un proiect, Tand a primit vestea că a fost nominalizat la Maramureșeanul anului într-un stil caracterictic oamenilor din această zonă.


 “Doamne ajută! Sunt bucuros că moroșenii mei îmi apreciază munca pe care o fac, și pe care o fac nu neaparat pentru ei, ci pentru mine ca om pentru că astea sunt valorile mele și așa m-au învățat tata și mama să muncesc și când oamenii îți apreciază munca ta e fain. 2016 a fost un an foarte plin de muncă, și cred că 2017 o să fie și mai plin. Îmi place munca, cred că m-aș beteji, să zic așa pe maramureșenește, dacă nu aș munci, am în sânge munca”, a spus Nicolai Tand, bucătar.

De Maramureș vorbește întotdeauna cu drag și nu ratează nicio ocazie de a veni să gătească în locurile natale.  Mâncarea tradițională din această zonă se află în preferințele bucătarului și își dorește să preia rețetele și să le transmit mai departe în forma în care el le-a învățat.

 “În Maramureș tot cu un proiect am venit, de această dată acasă în Rozavlea, pentru că am un proiect de suflet. Vreau să fac împreună cu sora mea Anuța niște rețete pe care eu le iau de la ea și ea le-a luat de la mama. Vreau să le transmit și eu mai departe copiilor mei că mâncarea cu care am crescut era foarte sănătoasă și că uneori cu câteva ingrediente poți să faci o mâncare foarte bună și că demult bucătăria se făcea de sezon, adică făceam iarna doar ce aveam în beci și mâncarea ieșea fantastic de bună”, a explicat maramureșeanul.

Pasiunea pentru gătit spune el că se datorează faptului că îi place să mănânce și nu preparatele sofisticate contează pentru el, ci mâncarea gustoasă.  Deși este considerat unul dintre cei mai buni bucătari din țară, Nicolai Tand spune că el continuă să învețe în fiecare zi iar sora lui este o sursă de inspirație pentru el. Bucătarul spune că atunci când gătește nu ține cont de cine este persoana respectivă, însă își amintește că a avut ocazia, împreună cu Adi Hădean, să pregătească mâncarea pentru președintele Franței, Francois Hollande, și pentru fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș, mâncare care nu a fost lipsită de aprecieri.

 “Cunoscuți sau mai puțini cunoscuți pentru mine fiecare client este important.  Și anul acesta am avut printre oamenii de seamă, pe fostul prim ministru Dacian Cioloș și pentru președintele Franței, Francois Hollande. Am avut șansa să gătesc cu Adi Hădean, tot un moroșan de-a nostru. A fost prima dată când am gătit cu el, am făcut ceva mâncare românească, un pic în stil franțuzesc, un pic mai puțin în farfurie dar cu produse românești. Acesta a fost un eveniment mai mediatizat dar pentru mine nu asta contează, ci e important ca omul când mănâncă să se simtă bine, să îi placă, să se întoarcă înapoi. Asta este cea mai mare satisfacție, zâmbetul când mănâncă”, a precizat bucătarul Nicolai Tand.

La acea vreme, Dacian Cioloș a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie alături de Hollande și de cei doi maeștri bucătari maramureșeni și a mărturisit că ceea ce fac cei doi este artă, iar atât el, cât și președintele Franței au fost încântați de delicatesele puse pe masă. Nicolai Tand s-a făcut remaract datorită talentului său în arta gătitului, dar și datorită accentului său de moroșan.

„Am prieteni ca Florin Chiliann și când mă întâlnesc cu el îmi zice <<La voi e tribul cu pălăriuțe>>, adică clopurile, deja ne știe lumea, când vin aici se simt bine, noi suntem altfel, colțul ăsta de țară e fain și ar trebui să îl păstrăm așa”, a mai spus Nicolai Tand.

Nicolai Tand este originar din Rozavlea, Maramureș, iar în prezent are un restaurant cu specific franțesc în București și anul acesta și-a plănuit să mai deschidă un restaurant, de această dată unul cu mâncare tradițională românească, dar și să scrie o carte cu rețete.

 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM