Cultura

SPECIAL: Haideți la Muzeul iluziilor!

sambata , 22 sep 2018, ora 13:05       de MIHAELA ȘUTEA       Cultura

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van der Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi. Sunt doar câteva dintre lucrurile care îi așteaptă pe vizitatori pentru prima oară în Baia Mare la Muzeul iluziilor optice.


Până pe 30 septembrie în sediul Camerei de Comerț și Industrie are loc o expoziție interactivă de știință și divertisment pentru toate vârstele. Muzeul iluziilor este un proiect al Asociației Astronomice Pluto. Conceptul este unul unic în țară și are un  puternic caracter interactiv. Vizitatorii vor putea să înțeleagă cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unui povestitor, care oferă detalii despre mecanismele lor de funcționare și face demonstrații live. 

”Evenimentul de astăzi, cel cu care am venit pentru prima dată în Baia Mare, se numește Muzeul iluziilor și este un muzeu unde putem să învățăm că la baza iluziilor, de fapt, stă știința. Le explicăm copiilor cum fizica poate să le explice ce se întâmplă în fața lor. Toate experimentele îi entuziasmează pe copii, sunt atât experimentele, cât și partea de obiecte propriu-zis, pe care le pot vizita. De exemplu, patul cu cuie este un punct de atracție fenomenal, este un pat cu 2300 de cuie și acolo ei își dau seama că dacă se așază pe acesta nu se întâmplă absolut nimic, pentru că, cu cât sunt mai multe și suprafața este mai mare, totul se distribuie, presiunea, greutatea se distribuie și nu pățesc absolut nimic. Mai este o masă care face să ne dispară corpul, facem poze doar cu capul pe un platou, o farfurie, fără corp. Iar dintre experimente, este un obiect care ne eprmite să cântăm fără să-l atingem, terebinul, doar ne mișcăm mâinile prin aer și facem muzică, pentru cei care stiu să facă muzică, eu doar le arăt copiilor acest instrument și generatorul Van der Graaf cu care ne ridicăm părul, curent eletctrostatic, fulger, toate, toate sunt interesante”, a explicat Dan Colțea.

Proiectul este unul mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de muzeu al iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente. Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens.

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM