Eveniment

UN INCIDENT REGRETABIL: Reacțiile autorităților după vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel

luni , 6 aug 2018, ora 11:48       de maramedia.ro       Eveniment

 Fapt fără precedent și de o deosebită gravitate petrecut în Sighetu Marmației. Persoane necunoscute au vandalizat Casa memorială Elie Wisel în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au scris mesaje antisemite pe fațada clădirii.


În prezent, este în desfășurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de polițiști care au deja un cerc de suspecți. 

Autorităţile locale au luat rapid măsuri şi au vopsit pereţii casei muzeu pentru a preîntâmpina un scandal internaţional. Cu toate acestea poze circulă pe internet deoarece în acea dimineaţă două autocare cu turişti plecau de lângă o pensiune din zonă. Poliția a demarat o anchetă pentru a-i descoperi pe făptași. Primarul municipiului Sighetu Marmației și-a exprimat regretul pentru acest incident printr-o postare pe facebook. 

”În calitate de reprezentant al comunităţii sighetene îmi exprim regretul şi condamn ferm orice gest cu tentă antisemită. Consider că vandalizarea Casei memoriale Elie Wiesel este un atac nu doar la memoria acestuia, ci a tuturor victimelor Holocaustului. Aşa cum ne-am angajat să nu uităm niciodată coşmarul Holocaustului, trebuie să fim vigilenţi în prevenirea atacurilor viitoare împotriva tuturor minorităţilor culturale şi religioase. Cu toţii avem datoria de a aduce un omagiu victimelor intoleranţei şi de a ne asigura că astfel de episoade să nu se mai repete niciodată. În faţa unor astfel de manifestări antisemite, apropierea de tineri şi educaţia lor în spiritul toleranţei este cea mai bună reacţie pe care o putem oferi, pentru că doar prin cunoaşterea trecutului şi înţelegerea valorii demnităţii umane, putem să oferim generaţiilor viitoare un model de comportament şi un imbold pentru a lua atitudine în faţa oricărui act de discriminare”, a arătat Horia Scubli.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că instituția pe care o reprezintă condamnă astfel de manifestări antisemite și își arată întreaga disponibilitate de a veni în sprijinul autorităților cu tot ce este nevoie pentru ca vinovații să fie identificați și pedepsiți pentru faptele lor. 

„Fiecare regiune, fiecare ținut își clădește propria anvergură prin personalitățile cardinale care s-au ridicat din locurile sale. În panoplia personalităților cu care Maramureșul se mândrește, consemnăm numele unui etalon, al unui simbol de luptă ferventă pentru valorile perene ale umanității, care a rămas în memoria comunității noastre și a multor popoare: Elie Wiesel”, a spus Zetea.

Și prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, condamnă ferm astfel de acte de vandalism.

”Am convingerea că instituțiile abilitate își vor face datoria, vor identifica persoanele și vor aplica prevederile legislației în vigoare cu privire la prevenirea și combaterea antisemitismului. Considerăm că mâzgălirea fațadei casei memoriale reprezintă doar un incident izolat, generat cel mai probabil de un derapaj comportamental. Condamnăm ferm acest gen de fapte, gesturi, acte de vandalism și manifestările antisemite împotriva instituțiilor de cultură, lăcașuri de cult sau comunității evreiești”, a declarat Vasile Modovan, prefectul județului Maramureș.

Scriitorului și filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace i-a fost conferită distincția de Cetățean de Onoare (post - mortem) al Maramureșului, în baza Hotărârii Consiliului Județean nr. 179 din 29 septembrie 2016. Ceremonia de decernare a titlului onorific a avut loc în municipiul Sighetu Marmației, orașul de baștină al maramureșeanului care a obținut, în anul 1986, Premiul Nobel pentru Pace.

Sighetul nu este străin de astfel de manifestări. În trecut, cimitirul evreiesc din Sighet a fost vandalizat în mai multe rânduri, iar Monumentul „Săpunului” a mai fost înscris cu astfel de mesaje.

În ceea ce privește manifestările fizice sau verbale motivate de ură împotriva evreilor, constituirea sau aderarea la organizaţii cu caracter antisemit, precum şi promovarea antisemitismului prin diverse materiale ori simboluri, acestea sunt considerate infracţiuni şi sunt pedepsite cu închisoarea, potrivit unui proiect de lege care a primit, la finalul lunii iunie, votul final din partea deputaţilor, fiind publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii trecute. 

COMENTARII

Lasa un comentariu

*
*
*
Campurile marcate cu "*" sunt obligatorii


Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.TV Sighet

SONDAJ DE OPINIE

Spre ce destinaţii externe aţi dori să zboare avioanele de pe Aeroportul Maramures?
Londra
Madrid
Roma
Amsterdam
Munchen

NEWSLETTER

Abonati-vă la newsletterul nostru si veti fi la curent cu ultimele stiri:
Sighet FM